Akupunktur i svangerskapet

 

Behandling gis som regel en gang i måneden inntil siste måned, da det er optimalt å oppsøke akupunktør en - to ganger i uken for modningsakupunktur. En akupunkturtime varer vanligvis i ca 30 minutter, og kvinnene føler som regel bare litt akkurat der nålene settes, i tillegg til at det ikke er uvanlig med økt fosteraktivitet under og i timene etter behandling.


Første trimester

Blant de mange fordelene man oppnår ved å ta akupunktur gjennom svangerskapet, har nylig avsluttede studier vist en positiv påvirkning på svangerskapskvalme. Denne australske studien, som ble publisert i journalen Birth, omfattet 593 kvinner kortere enn 14 uker ut i svangerskapet. Disse mottok akupunktur og meldte om mindre kvalme enn kvinnene som ikke fikk akupunktur. Bedringen kom nesten umiddelbart, og varte gjennom studiens 4 uker. I første trimester kan akupunktur også forebygge tretthet, migrene og blødinger.


Andre trimester

Ettersom akupunktur gjenoppretter balansen i kroppen, kan behandling avhjelpe symptomer som halsbrann, hemorrider og stress. Det kan også behandle ødemer/vannsamling, høyt blodtrykk og stor vektøkning. En erfaren akupunktør vil kunne avgjøre om problemene kan hjelpes med akupunktur, eller om kvinnen bør oppsøke lege for grundigere undersøkelse.


Siste trimester

I siste del av svangerskapet kan man forebygge og avhjelpe isjiassmerter, generelle ryggplager, bekkensmerter, og til og med carpal-tunnel syndrom. Effekten er ofte umiddelbar. I uke 32 - 34 er det også viktig at babyen posisjonerer seg med hodet ned i bekkenet. I de siste 4 til 6 ukene gir man akupunktur for å gjøre fødselen så optimal som mulig.


Fødsel

Akupunktur brukes hovedsaklig gjennom fødselen for å lindre smerte og booste kvinnens energi. Men, dersom det trengs, kan nåling også stimulere sammentrekningene av livmoren slik at man slipper å ty til syntetiske stoffer. De beste resultatene oppnår man om man rekker å motta behandlinger over 2 til 3 dager, så det er viktig å komme hurtig igang dersom man er plaget av kraftige veer/kynnere, uten at fødselen kommer igang.


Barseltiden

Akupunktur kan også være gunstig etter fødselen. Det kan hjelpe til med å stoppe blødninger, og rette opp i ubalanser som oppstår under den påkjenningen det er å føde. Noe av det man har gode resultater med å behandle etter en fødsel er; nedstemthet/depresjon, uregelmessig mens-syklus, nedsatt energi, angst, ryggsmerter, smerter i perineum, samt andre former for smerte.