NYHETER

 

Her publiseres nyheter fra pressen, Akupunkturforeningen, foreningen for Manuellterapi, og andre relevante publikasjoner fra inn- og utland. Innspill mottas med takk, til Annik Wågnes.

Studie på munntørrhet som følge av strålebehandling

For første gang har man klart å bevise i en stude at akupunktur kan lindre munntørrhet, såkalt xerostomia, under strålebehandling av nakke- og hodekreft. Forskningen ble utført ved universitetet i Texas MD Anderson Kreft senter, og Fudan Universitet Shanghai Kreftsenter. Les mer.


Betennelsesdempende medikament kan være farlig for hjertet

Britisk studie viser at pasienter som bruker det legemiddelet diclofenac har 40 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og slag enn pasienter som ikke benytter legemiddelet. Les mer.


Akupunktur mot bivirkninger av prostatakreftbehandling

Det er ikke uvanlig at pasienter som behandles med hormoner i forbindelse med prostatakreft får hetetokter som en bivirkning av behandlingen. En ny studie har vist at akupunktur sannsynligvis kan lindre disse hetetoktplagene.


Abstract fra studien finner du her. Hele studien kan også kjøpes.


Akupunktur og lungepunktering

Denne uke ble en kvinnelig pasient fra Tønsberg påført lungepunktering i forbindelse med akupunkturbehandling. Akupunktøren som selv visstnok har opplyst om at han er medlem av Akupunkturforeningen - er ikke det. For pasienten har dette vært en svært skremmende opplevelse, men det går nå heldigvis bra med henne.


Akupunkturforeningen har sendt ut en pressemelding om saken.

Se innslaget i Tønsbergs Blad.


Manuellterapeuter som behandler barn

Manuellterapeuter behandler barn med forstyrrelser i muskel- og skjelettapparatet, for eksempel KISS-KIDD.


Akupunktur og smerte

Det nasjonale amerikanske senteret for komplementær og alternativ medisin har laget en oversikt over smerteforskning og akupunktur. De gjennomgår forskningen på de ulike smertetilstandene, men også de vitenskaplige forklaringsmodellene. Les mer her.


Bachelorgrad i akupunktur

Akupunkturhøyskolen (AKHS) har fått godkjent bachelorgrad i akupunktur, den eneste i Norden. Bachelor-godkjenningen til AKHS danner grunnlaget for Akupunkturforeningens videre arbeid med søknad om godkjenning om offentlig autorisasjon for akupunktører.


Søknad om autorisasjon er sendt

Fredag 30. oktober 2009 sendte Akupunkturforeningen inn søknad om autorisasjon av akupunktører i henhold til helsepersonelloven.


Grunnlaget for autorisasjonen skal være 240 studiepoeng, herunder minimum 120 studiepoeng i akupunktur ad modum tradisjonell kinesisk medisin (TKM) og minimum 90 studiepoeng i de medisinske fagene anatomi, fysiologi og sykdomslære.


11 grunner til at autorisasjon er viktig.