Svangerskapskvalme

 

Ca 80% gravide opplever svangerskapskvalme. For de fleste går det fort over ved enkle midler, men hvis du plages av det kan det være en idé å forsøke akupunktur. Verdens helseorganisasjon (WHO) er blant de som går god for at det kan hjelpe.


Å gjenvinne balansen

I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet bestående av vitale organer, og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk for å sikre god helse. Dersom qi kommer i ubalanse kan man bli syk eller dårlig. Akupunktur benytter hovedsakelig nåler til å stimulere punkter på meridianene for å gjenskape balanse i kroppens energi.

Ved svangerskapskvalme skjer det en endring i retningen av energien i magen. Normalt går den nedover, men for gravide kan den snu og gå oppover. Dermed blir kvinnen kvalm og kaster gjerne opp.

Akupunktøren vil ut fra kvinnens symptomer bestemme hvilke punkter som skal stimuleres. Dette avgjøres i samtale med kvinnen hvor hun beskriver sine symptomer. Det vanligste er at mellom fem og ti nåler settes på ulike punkter, men akupunktørene setter ikke flere enn det som trengs. Det viktigste er å finne den rette kombinasjonen av punkter som stimuleres. Fram til uke 12 benyttes også punkter øverst på magen (over navlen). Ellers benyttes hovedsakelig punkter på leggen og i underarmen.

Umiddelbar bedring

De aller fleste merker bedring med en gang. Mange allerede mens de har nålene i kroppen. Men effekten kan være forbigående så man anbefaler gjerne å gjenta behandlingen noen ganger. De aller færreste trenger mer enn syv til ti behandlinger for å bli helt kvitt kvalmen.